Vi kan lära mycket av Wurth

Tillbringade torsdagseftermiddagen på Wurths huvudkontor som en del i samarbetsprojektet ”Nyfiken på” där kommunpolitiker och näringslivsföreträdare lär sig mer om varandras roller. Det var drygt tre intressanta och lärorika timmar som jag tillbringade med vd Torbjörn Seger och vice vd/ekonomichef Lars Modig. Vi ska träffas igen men några viktiga slutsatser från torsdagens möte tar jag med mig:

  1. Wurth är otroligt viktigt för Örebro och att de etablerade huvudkontoret här ska vi vara väldigt glada för. Nu gäller det att kommunen visar att pratet om att skapa ett bättre näringslivsklimat inte bara är ord: Wurth vill bygga nytt och hoppas få besked om att få köpa en ny tomt till oktober. Återstår att se om kommunen förmår vara så snabb som man säger sig vilja vara.
  2. Wurths verksamhet är på flera sätt värd att studera för oss i politiken. För det första är deras förflyttning från produktfokus (typ skruvar och muttrar) till fokus på kundens helhet (att erbjuda lösningar för hela hanteringen av skruvar och muttrar) avgörande för svensk framtida konkurrenskraft: vi måste förmå utnyttja att vi har en välutbildad befolkning, att vi är kreativa (jo, enligt de flesta undersökningar är svenskar i genomsnitt mer kreativa än i många konkurrentländer) och att vi finns nära. För det andra är hela idén med ”samresande” värd att utveckla mer; samresande bygger på att alla, från vd till administratör, följer med ut för att få en bild av hur säljjobbet går till, hur lagret fungerar och så vidare. Detta utvecklar båda delar och innebär både att exempelvis chefen får veta vad som fungerar i verkligheten (och vilken information som når ut…) men också att säljaren får stimulans (och faktiskt säljer mer!). Vi politiker är för dåliga på att göra på det sättet: vi borde vara med och studera mer hur det går till i kommunens verksamhet (men vi ska också inse att de flesta av oss faktiskt inte har tillräcklig kunskap för att ”göra jobbet”, det är en särskild kunskap att vara lärare, undersköterska eller sjuksköterska).
  3. Kampen för flygplatsen är livsviktig för jobben i Örebro! Alla jag träffade på Wurth pratade om flygplatsen, och eftersom det faktiskt är så att den på allvar är hotad på grund av kommunledningens klantigheter och långbänkar så måste alla vi som faktiskt tror att flygplatsen behövs i länet ta ställning ännu tydligare.
  4. Att ändra attityd till företagande (och medborgare) är lika viktigt som det är svårt. Kommunen måste bli mer serviceinriktad och försöka lösa de problem som företagare och medborgare har utan att skapa fler och större problem. Torbjörn och Lars berättade om när Wurths ägare, Reinhold Wurth, var i Örebro på väg från middagen på slottet sa att han tyckte att det var skräpigt i Örebro. Han sa att om han varit ledande politiker/tjänsteman hade han tagit en kvast och gått ut på torget och börjat städa, då skulle säkert andra politiker och tjänstemän följa efter. Det handlar om att leda genom att gå före, även om en kommun fungerar väldigt annorlunda än ett företag med en karismatisk ledare (jag är inte säker på att det räcker med att Staffan Werme sopar torget – men det är en bra start).

En reaktion på ”Vi kan lära mycket av Wurth”

  1. Kul med mer för företagare förstås, det vi superdupersmå har mest märkt av de trevliga hos näringslivskontoret där vi fick bra bemötande.

    Örebro är skräpigt, men det vore enklare om folk kunde lära sig att inte slänga sin skit överallt. Likadant här i Garphyttan konstigt nog, och t.o.m. i Kilsbergens friluftsområden. Helt otroligt, fattar inte hur folk tänker när de dumpar sopor rakt ut i skogen. Själv har jag en inbyggd spärr mot att slänga saker på marken.

    Hoppas allt är väl annars. Hojta om det behövs blogghjälp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *